Blodprover

 

Varje vecka kommer det in 5-10 nya blodprov som tillhör EIRA-projektet till labbet.

 

Behandlingen av blodet börjar med att provrören centrifugeras, ungefär som i en torktumlare - naturligtvist fastsäkrade.

 

Vid centrifugeringen skiktar sig blodet så att det går att skilja ut röda blodkroppar längst ner, i mitten en gel och högst upp plasman.

 

Nästa steg är att frysa in blodproverna. För att blodet ska behålla sin kvalité måste det frysas in rätt så snabbt - det klarar sig inte mer än en timma i rumstemperatur.

 

Proverna läggs i speciella frysar som kan hålla -160º celsius genom att proverna ligger i flytande kväve. Om någon av frysarna skulle gå sönder eller strömmen skulle gå finns det speciella reservbehållare att tillgå.

 

För tillfället har EIRA ungefär 40 000 rör med material. Korrekt sortering under hela processen är av yttersta vikt. I en gemensam databas finns alla prover sorterade så att labbet kan hålla koll på innehållet i alla frysarna.

 

När det är dags att ta fram information ur blodproverna - såsom EIRA-deltagarnas DNA, tas proverna upp ur frysarna och prepareras.

 

Maskinen till höger ser kanske inte så mycket ut för världen men den tar fram DNA-strukturen ur proverna och överför det till datorn.

centrifugblodprov

dsc03135dsc03123

dsc03138dsc03116

 

 

Insamling

Enkäter

Blodprover

Analys

 

 

 

 

 

Uppföljningsstudien Reumatologenheter Pressen Samarbetspartners Länkar

©2005 EIRA. Alla rättigheter reserverade. Senast uppdaterad: torsdag 15 mars 2018. Kontakta webmastern.