Analys

 

Enkäterna och blodproverna omarbetas via sekretariatet och laboratoriet till digital information, vilket öppnar upp för möjligheten till analyser.

 

EIRA-projektet har flera tusen deltagare och informationen från undersökningen kan analyseras i otaliga kombinationer. Det är således viktigt att forskarna och doktoranderna börjar med en idé om var det kan finnas ett samband. Det finns till exempel belägg från annan forskning att fysisk aktivitet kan påverka lederna, därför kan det vara intressant att utforska området även i EIRA-studien.

 

När en idé har fötts använder sig forskarna och doktoranderna av olika dataprogram för att göra analyser och söka efter statistiska samband.

 

 

Det räcker dock inte med att bara hitta ett statistiskt samband. För att forskarna verkligen ska vara säkra på att något orsakar RA behövs också en bra biologisk förklaring.

 

Ett bra exempel på hur all information i EIRA-projektet samverkar är upptäckten av rökning som en viktig orsak till RA. Genom enkätsvaren såg forskarna att det var vanligare att RA-patienterna var rökare än kontrollerna. 

När forskarna kombinerade den vetskapen med DNA-analyser såg de att personer med ett visst typ av DNA kan få RA av sin rökning.

 

Så är en cykel i forskningsprocessen fullbordad. Forskarna är redo för att söka vidare efter nya upptäckter!

dscn2500dscn2496dscn2477

 

 

 

Insamling

Enkäter

Blodprover

Analys

 

 

 

 

 

Uppföljningsstudien Reumatologenheter Pressen Samarbetspartners Länkar

©2005 EIRA. Alla rättigheter reserverade. Senast uppdaterad: torsdag 15 mars 2018. Kontakta webmastern.